ARDUINO – Ce este ARDUINO?
Arduino este o platform open-source utilizata pentru realizarea proiectelor electronice. Aceasta platform este formata dintr-o placa electronic ce contine un microcontroller si un pachet software sau IDE ( Integrated Development Environment). IDE-ul este folosit pentru a scrie partea de programare ( cod ) si a incarca programul in placa electronic sau in microcontroller.
Platform Arduino a devenit extreme de popular, mai ales in randul incepatorilor in tainele microcontroller-elor sau a electronicii, datorita simplitatii, ofera o larga paleta de librarii pentru foarte multe proiecte ( motoare, senzori, ecrane LCD, etc… ).
In urmatoarele imagini aveti o placa ARDUINO UNO si ARDUINO MEGA 2560 si IDE-ul cu un program ( cod ) scris.
SEQ Figură * ARABIC <![endif]-->2. Placa ARDUINO MEGA 2560.
1 secunda ). La prima vedere poate nu o sa intelegeti prea multe din program dar cu rabdare si multa documentare o sa va para usor. Documentatie despre Arduino, proiecte realizate cu Arduino veti gasi foarte multa deoarece este open –source sau mai bine zis , asa cum ne place noua romanilor, gratuita ( MOCA ) doar partea software, partea de electronica costa 😀 :P. Nu ezitati sa folositi www.google.ro .
Ce anume poate face acest ARDUINO?
Platforma a fost, si este, dezvoltata pentru incepatori, impatimiti de microcontrollere, hacker-ilor si tuturor celor care sunt interesati de creearea unor „obiecte” interactive. Arduino poate interactiona cu butoane, led-uri, motoare, difuzoare, unitati GPS, camere video si web, cu internetul, telefonul „destept ” sau smartphone, cu televizorul, etc……, bariere avand doar imaginatia voastra dar nu cred acest lucru!.
Ce gasim pe placa electronica?
Sunt foarte multe variante de placi arduino, dar in majoritatea cazurilor veti gasi urmatoarele componente:
POWER si COMUNICATIEA USB – alimentarea poate fi o sursa externa ( 2 ) sau se poate lua tensiunea necesara din conexiunea USB (1) care de asemenea face legatura dintre partea software si placa electronica. Mare atentie cand folositi sursa de alimentare externa, tensiunea acesteia trebuie sa fie cuprinsa intre 6 – 12 V .
Pinii 3V3(5), 5V (4), GND(3), AnalogIn(6), Digital PWM(7,8), Aref (9) – sunt foarte bine ganditi pentru ca puteti sa va conectati la ei cu simple fire. La majoritatea placilor arduino acesti pini, dar si ceilalti, sunt marcati vizibil pe placa.
5V si 3V3 = sunt pini la care avem o tensiune de 5V respectiv 3V3 pe care o putem folosi pentru a alimenta altceva.
AnalogIn = cu acesti pini putem citi date analogice de la diferiti senzori analogici si transformate in date digitale.
Aref = referinta analogica. Este utilizata pentru a seta o referinta externa pentru limita superioara .
Reset Button ( 10) – in cazul in care placa se blocheaza si nu mai ruleaza codul apasam acest buton si programul va incepe de la inceput.
Power LED Indicator (11) – ne arata daca placa este alimentata sau nu
Tx, Rx (12) – sunt pinii de comunicatie. Acestia ne arata daca se receptioneaza sau transmit date.
Main IC (13) – microcontroller-ul
Instalarea pachetului software ( IDE-ul )
Dupa instalarea acestuia conectati placa electronic la computer, acesta isi va instala driver-le necesare. Accesati programul ARDUINO. Va apare o fereastra ca in figura urmatoare, aici vom scrie programul nostrum.